Naslovna » Šta je periferna neuropatija i kada se javlja?

Šta je periferna neuropatija i kada se javlja?

od admin
Šta je periferna neuropatija i kada se javlja

Periferna neuropatija predstavlja grupu oboljenja kod kojih je prisutno oštećenje perifernih nerava koje dovodi do nastanka slabosti, utrnulosti i bola u rukama i nogama. Takođe može zahvatiti druge regije organizma.

Ako vam trnu ruke ili noge, imate osjećaj peckanja, žarenja, bockanja ili osjećaj da vam mravi prolaze kroz noge, i imate dijabetes, gotovo sa sigurnošću se može zaključiti da su ovo simptomi dijabetesne polineuropatije. Ipak, periferna neuropatija u vidu ovih simptoma može se javiti i kod onih koji nisu dijabetičari.

Šta je periferna neuropatija?

Dijabetes (šećerna bolest) predstavlja najčešći uzrok periferne neuropatije, a u ostale uzroke spadaju traumatske povrede, infekcije, metabolički poremećaji, nasljedni uzroci kao i ekspozicija toksičnim supstancama.

Učestalost dijabetesa u svetskoj populaciji je 6,4%, dok je kod nas učestalost veća i iznosi 8.1% što čini oko 564.000 pacijenata. Smatra se da je taj broj u našoj zemlji i veći i da oko 700.000 pacijenata boluje od ove bolesti, jer veliki broj pacijenata još uvijek nije zvanično registrovan. Polovina pacijenata sa dijabetesom ima simptome periferne neuropatije, koja je ujedno i najčešća komplikacija dijabetes mellitus-a.

U početku bolesti dolazi do degeneracije i propadanja nervnih vlakana, a kako je spriječena regeneracija i nema adekvatne ekscitacije (nadraživanja) dolazi do pojave i razvoja simptoma.

Najčešće se javljaju:

  • Neuropatski bol (žarenje, peckanje, probodi, bockanje, trnjenje, mravinjanje)
  • Hiperestezija (smanjena osetljivost)
  • Alodinija (bol uzrokovan običnim dodirom)
  • Anestezija (gubitak osećaja za bol)

Dijagnozu dijabetesne neuropatije uspostavlja neurolog, prije svega anamnezom, specifičnim upitnicima i neurološkim testovima.

Kako prevenirati i liječiti neuropatiju uslijed dijabetesa?

Preventivna terapija ima za cilj sprečavanje razvoja dijabetesne polineuropatije. Pokazalo se da primjena uravnotežene dijete i posebnog programa fizičkih vježbi povećava sposobnost kožne reinervacije i smanjuje bol kod bolesnika sa dijabetesnom polineuropatijom. Cilj je takođe i postići dobru kontrolu glikemije.

Farmakološka terapija razvijene dijabetesne neuropatije obuhvata dva pravca terapije. Prvi je primjena simptomatske terapije koja je uglavnom usmjerena na neuropatski bol, a drugi je terapija usmjerena na patogenetski proces osnovne bolesti, tj.njen uzrok.

Terapija usmjerena na uzrok dijabetesne neuropatije uključuje primjenu alfa-lipoinske kiseline, inhibitora aldoza – reduktaze, benfotiamin, C-peptid, matične ćelije i intretekalno davanje insulina.

Kontrolisana glikemija, umjerena fizička aktivnost i pravilna ishrana značajno utiču na stepen i pojavu komplikacija šećerne bolesti pa i na perifernu neuropatiju. Alfa-lipoinska kiselina, zahvaljujući prije svega svom metaboličkom, antioksidativnom i anti-inflamatornom dejstvu predstavlja jedan od najznačajnih faktora kako u prevenciji tako i u liječenju dijabetesne periferne neuropatije, što je dokazano mnogim kliničkim studijama.

Ostavite komentar

POVEZANE OBJAVE