Naslovna » Kadulja (Žalfija) – Ljekovito djelovanje

Kadulja (Žalfija) – Ljekovito djelovanje

od admin
Kadulja (Žalfija) - Ljekovito djelovanje

Kadulja je biljka nevjerojatno širokog spektra djelovanja te je upravo zbog svoje ljekovitosti i zaslužila svoje latinsko ime Salvia officinalis koje nam mnogo govori o njezinom ugledu i djelovanju.

Inače na Zemlji postoji puno vrsta kadulje, no od svih vrsta upravo je Salvia officinalis, odnosno ljekovita kadulja, među njima najljekovitija kao što joj i samo ime govori.

Naime, Salvia dolazi od latinske riječi salvus što znači spašen, zdrav. Latinski pridjev officinalis u imenu označava tačnu vrstu, a njime su se označavale samo biljne vrste iznimnih ljekovitih svojstava.

Nabrojati sva kaduljina svojstva i djelovanja nije nimalo lak zadatak zbog navedenog hemijskog sastava. Zato ćemo spomenuti samo ona istražena iz kojih proizlazi većina dobrobiti u liječenju mnogih zdrastvenih tegoba.

Kadulja – Antioksidacijsko djelovanje

Antioksidansi su tvari koji mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu. Kada naše stanice koriste kisik, one proizvode slobodne radikale (nusproizvode) koji mogu uzrokovati štetu. Kao što znamo oksidativni stres igra važnu ulogu u inicijaciji i napredovanju nekoliko bolesti poput raka, kardiovaskularnih poremećaja, dijabetesa i neuroloških bolesti.

Antioksidansi djeluju kao čistači slobodnih radikala, a time sprječavaju i popravljaju štetu koju nanose slobodni radikali.

Dokazi iz nekoliko studija pokazuju da ljekovita kadulja ima snažne antioksidativne aktivnosti. Najučinkovitiji antioksidativni sastojci su karnozol, rosmarinska kiselina i karnozna kiselina, zatim kafeinska kiselina, rosmanol, rosmadij, genkwaninom i cirsimarztin.

Kadulja – Antibakterijsko i antivirusno djelovanje

Istraživanje provedeno na antibakterijskom djelovanju kadulje protiv odabranih hranjivih bakterija in vitro ukazuje da je kaduljin vodeni ekstrakt imao značajnu antibakterijsku aktivnost. Bio je najučinkovitiji protiv Bacillus mycoides, Bacillus subtilis, Enterobacter cloacae i Proteus sp. Eterično ulje ljekovite kadulje tako je dobra alternativa tradicionalnim antibioticima kao i konzervansima hrane.

Rezultati istraživanja potkrepljuju stajalište da hidroalkoholni ekstrakt ljekovite kadulje ima inhibicijski učinak rasta na nekim zubnim karijesima. Uzrokujući bakterije poput Streptococcus mutans, Lactobacillus rhamnosus i Actinomyces viscosus. Na temelju ove studije i globalnog interesa za korištenje tradicionalnih tretmana umjesto kemijskih otopina. Ljekovita kadulja sa svojim baktericidnim učinkom može biti prirodni lijek za liječenje bolesti koje utječu na usta i zube.

Istraživanje antibakterijskih djelovanja eteričnog ulja ljekovite kadulje dokazalo je da je eterično ulje u višoj koncentraciji pokazalo bolju učinkovitost od antibiotika.

Pokazalo se da vodeni ekstrakt ljekovite kadulje ima i dobre antivirusne učinke. U više studija istraživali su se antiviralni učinci ljekovite kadulje te je potvrđeno njezino djelovanje.

Kadulja – Antifungalno djelovanje

Antifungalna aktivnost prijavljena je protiv gljivica Botrytis cinerea, Candida glabrata, Candida albicans, Candida krusei i Candida parapsiloza. Eterično ulje ljekovite kadulje pokazalo je visoki antifungalni kapacitet i može se koristiti kao ekološki fungicid protiv gljiva patogena. Može se koristiti protiv gljivica poput Verticillium dahliae i Penicillium aurantiogriseum. Prethodna su istraživanja pokazala da antifungalni učinak nije uzrokovan samo jednim velikim spojem. Uzrokovan je sinergijom ostalih spojeva koji se nalaze u manjim količinama.

Kadulja – Djelovanje na pamćenje i kognitivne funkcije

Mnoge studije su pokazale da ljekovita kadulja utječe na poboljšanje raspoloženja, pamćenja, pažnje i kognitivnih funkcija, a uz povećanje doziranja povećava se i raspoloženje, zadovoljstvo, kao i budnost i smirenost.

Nasumično kontrolirano ispitivanje od strane znanstvenika Akhondzadeha i njegovih suradnika pokazalo je da je 4-mjesečno liječenje s hidroalkoholnim ekstraktom ljekovite kadulje poboljšalo kognitivne funkcije u bolesnika s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolesti.

Protuupalno i antinociceptivno – analgetičko djelovanje kadulje

Farmakološka ispitivanja pokazala su da ljekovita kadulja ima protuupalni i antinociceptivni učinak.
Mansourabadi i suradnici izvijestili su da flavonoidi ekstrahirani iz ljekovite kadulje smanjuju upalu i induciraju analgetski učinak na način koji ovisi o dozi.

Antikancerogeno djelovanje kadulje

Zabilježeno je da ispijanje čaja od kadulje sprječava početne faze karcinogeneze debelog crijeva.

Ovi učinci mogu biti povezani s prisutnošću nekoliko citotoksičnih i antitumorskih spojeva u ljekovitoj kadulji. Pokazalo se da kariofilen i α-humulen izolirani iz ljekovite kadulje, sprječavaju rast tumorskih stanica.[30]

Od flavonoida, rosmarinska kiselina je opsežno proučavana zbog svojih antitumorskih učinaka. Ona inhibira rast različitih ljudskih stanica raka, uključujući adenokarcinom dojke, karcinom debelog crijeva, kroničnu mijeloidnu leukemiju, karcinom prostate, hepatocelularni karcinom i karcinom malih stanica pluća.

Antidijabetično djelovanje kadulje

Na temelju ljekovite uporabe kadulje kod proljeva i abdominalnih grčeva. sirovi ekstrakt ljekovite kadulje ispitan je za svoje antidijaretične i antispazmatske aktivnosti. Istraživanje je pokazalo da sirovi ekstrakt pruža zaštitu od proljeva kroz svoj inhibitorni učinak na pokretljivost crijeva prisutnošću nekih komponenata za relaksaciju crijeva.

Što kadulji daje toliku ljekovitost?

Samonikla divlja kadulja u sebi može sadržavati više od 60 različitih spojeva i supstanci koji imaju glavnu ulogu u njezinom medicinskom djelovanju.

U sastavu kadulje uz razne minerale možemo pronaći i vitamine A, B₁, B₂ i C. Kadulja sadrži i dugačak niz aktivnih supstanci poput: alfa i beta tujona, limonene+18, cineola, kamfora, kamfena, alfa pinena, borneola, beta pinena, alfa humulena, viridiflorola te još mnogo drugih. Upravo te tvari su najzaslužnije te imaju ključnu ulogu u liječenju mnogih bolesti i poremećaja.

Različitost tih spojeva i njihova međusobna interakcija kadulji daju jaka ljekovita svojstva. Na taj način se stvaraju snažna djelovanja koja nam pomažu u bržem oporavku od mnogih zdrastvenih tegoba.

POVEZANE OBJAVE