Eukaliptus – Blagodati, ljekovita svojstva i primjena

Eukaliptus – Blagodati, ljekovita svojstva i primjena

Eukaliptus globulus, pod nazivom “Tasmanska plava guma”, “Južna plava guma” ili jednostavno “Plava guma”, porijeklom je sa australijskog kontinenta. Međutim, kako bi vam popularna imena mogla dati naslutiti, njegova prirodna distribucija također uključuje Tasmaniju (čiji je cvjetni amblem od 1962. godine) i Južnu Viktoriju, s izoliranim populacijama na otoku King i Flinders.

Sjećate se svih vrsta pasti za zube i reklama za žvakaće gume koje su se zadržale na tome koliko su ti proizvodi dobri zbog sadržaja ekstrakta eukaliptusa? Pa, došao je taj dan da istražimo ovu toliko hvaljenu biljku i otkrijemo koja su tačno njena svojstva i kako njeni blagotvorni učinci mogu poboljšati vaše zdravlje. Sve što trebate je pomaknuti se prema dolje i pročitati sve što želite znati o Eucaliptus globulusu!

Eucaliptus globulus – Četiri poznate podvrste

  • Bicostata
  • Globulus
  • Maidenii
  • Pseudoglobulus

Nasadne plantaže Eukaliptus globulusa brzo su se naturalizirale u južnoj Evropi (Portugal, Španija i Kipar), južnoj Africi, Novom Zelandu, zapadnoj Gruziji, Havajima, pa čak i zapadnim dijelovima Sjedinjenih Država (Kalifornija). Naučno ime vrste izvedeno je iz latinskog “Globulus”, što znači sićušno dugme, aludirajući na oblik kapica koje prekrivaju cvjetne pupoljke.

Ovo zimzeleno drvo dolazi u različitim oblicima i veličinama, u skladu sa svojim prirodnim staništem; vrlo je dekorativnog aspekta. Čini ga danas jednim od najčešće uzgajanih stabala koje se u vrtovima ili parkovima može pojaviti ili kao zakržljalo grmlje ili kao srednje do vrlo visoko (oko 70 metara visine) drveće, s promjerom debla koji može premašiti 2 metra. Najveće drvo kuglice Eukaliptusa danas raste na Tasmaniji i ima preko 90 metara.

Korijeni eukaliptus globulusa su duboki nekoliko metara. Blizu nivoa tla, kora je hrapava i postojana, ali kako napredujemo u visinu, ona se ljušti i otkriva duge trake glatkog debla, koje mogu biti obojene u blijedo sive, bijele ili žute nijanse.

Mladi listovi Eukaliptus globulusa (15 cm dugi i 11 cm široki) rastu u suprotnim parovima i imaju voštanu teksturu, obojenu u specifičnu i vrlo intenzivnu plavo-zelenu nijansu. S druge strane, odrasli listovi udvostručuju dužinu, ali postaju znatno uži (samo 3 cm). Oni rastu naizmjence na stabljici, a njihova srpasta sjajna površina svijetli zeleno ili tamnozeleno, s brojnim uljnim žlijezdama.

Bijeli ili kremasti cvjetovi eukaliptusa globulusa proizvode velike količine nektara i oprašuju ih širokim spektrom insekata, ptica, pa čak i sisara. Cvijeće raste u cvastima, a svaki pupoljak (u obliku vrha, višestruko izbočen i bradavičast). Prekriven je spljoštenim operkulumom (kapom) sa središnjim dugmetom. Drvenasti plodovi Eucalyptus globulus-a sitni su (ne prelaze 1,5, 2,5 cm u širini) i nose po 3 do 6 sjemenki.

Uzgoj eukaliptus globulusa

Eukaliptus Globulus raste vrlo brzo i prilično je lako prilagodljiv širokom spektru prirodnih okruženja. To objašnjava njegovu popularnost, jer je najopsežnije zasađena vrsta eukaliptisa, kao što je celulozno drvo, ogrijevno drvo i u ukrasne svrhe. Međutim, mnoge općine drveće smatraju neprikladnim za dizajn ulica jer rastu prebrzo i u zrelosti su prevelike.

Nemedicinska upotreba Eukaliptus globulusa

Eukaliptus Globulus se osim svojih dekorativnih aspekata intenzivno uzgaja u industrijske svrhe. Blijedo, tvrdo drvo vrlo je izdržljivo, pa je korisno u teškim konstrukcijama i stubovima za ogradu. Ova stabla su zasađena i kao ogrjevno drvo, a njihove visoke kalorijske kvalitete kvalificiraju ih za dobivanje dobrog ugljena.

Eukaliptus Globulus je takođe važan izvor papirne mase. Njegovi široki, duboki i brzo rastući korijeni dobri su za kontrolu erozije tla, a namijenjeni su i sušenju tla u močvarnim regijama u Alžiru, Libanu, Italiji i Kaliforniji.

Medicinska upotreba i blagodati eukaliptus globulusa

Listovi eukaliptusa globulusa imaju veliku terapeutsku vrijednost u liječenju dijabetesa i poremećaja respiratornog trakta ako ih dajete interno, bilo u obliku inhalacija, infuzija, esencijalnih ulja, dekocija ili inhalacija. Infuzija eukaliptusa (biljni čaj) učinkovit je sredstvo za ispiranje usta, osvježivač daha, dezodorans i antibakterijski proizvod.

Lišće se takođe može koristiti spolja za liječenje modrica, opekotina na koži i posjekotina, uganuća ili bolova u mišićima. Možete nanijeti svježe, čisto lišće direktno na ranu ili možete napraviti hladne infuzione obloge. U likovima homeopata, osim lišća, mogu se koristiti i cvjetovi eukaliptusa globulusa. Proizvode obilne količine nektara što rezultira jakim aromama meda koji, ako se redovito uzima u malim količinama, poboljšava rad vašeg respiratornog i imunološkog sistema.

Ulje eukaliptusa

Odrasli listovi Eukaliptusa Globula glavni su izvor dobro poznatog i cijenjenog ulja eukaliptusa, koje se ekstrahira destilacijom vodenom parom. Kina je najveći svjetski proizvođač ovog ulja koje ima brojne terapeutske i kozmetičke kvalitete.

Njegov snažni aromatični miris svrstava ga u parfemsku industriju; štoviše, njegov svjež okus i antimikrobno djelovanje čine ga široko korištenim sastojkom u oralnim higijenskim proizvodima. Naročito je vrijedan kao antiseptičko sredstvo, dok se snažno preporučuje kao dekongestiv kod respiratornih poremećaja (upala sluznice, bronhitis, prehlada).

Komentariši